Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ο Λάμπρος Πάσχος, η ερωτική ζωή των προσώπων του 1821 και το τουρκικό φέσι στον καθηγητή Βερέμη

Επάνω: ο Λάμπρος Πάσχος είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος σε μεγάλο κανάλι της Αττικής.

Αυτό το παλικάρι, ο Λάμπρος (Πάσχος) ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό ένα άγνωστο σε μένα πρόσωπο, μέχρι που ανακάλυψα το καινούριο τότε κανάλι του στο Youtube. Το κανάλι του παρουσίαζε κάποια γεγονότα επικαιρότητας, συνήθως όχι πολιτικά στην αρχή, με μία δική του διεισδυτική ματιά και αποφάσισα να γραφτώ συνδρομητής για να παρακολουθώ τα βίντεό του.

Μόλις όμως το κανάλι απέκτησε μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων ο Λάμπρος ή αλλιώς "Mr Γνώση To Go" άλλαξε ελαφρώς την θεματολογία του καναλιού προς την πολιτική και πολύ γρήγορα το μετεξέλιξε σε κανάλι με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση. Εκεί ενοχλήθηκα, όμως ήθελα να παραμείνω θεατής για να παρατηρήσω τον τρόπο αυτό που πολλές φορές έχω συναντήσει και σε άλλες διαδικτυακές παρουσίες. Δηλαδή κανάλια, ιστοσελίδες, προφίλ κ.ο.κ. που ξεκινούν κάπως αλλιώς και μόλις αποκτήσουν δημοφιλία το γυρνούν προς την πολιτική, με συγκεκριμένο προσανατολισμό για δικούς τους λόγους. Το κανάλι του Λάμπρου λοιπόν είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής που εκμεταλλεύεται ή αξιοποιεί την δημοσιότητά του στο έπακρο.

Με αφορμή την εθνική εορτή της Ελλάδας και τον εορτασμό των 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Λάμπρος ως δημοφιλής πλέον Youtuber, άφησε στην άκρη τον Λιγνάδη και την Τατιάνα και αποφάσισε να ανεβάσει ένα αρνητικής χροιάς επικριτικό βίντεο για μία εκπομπή των Καμπουράκη και Χατζή στο κανάλι ΣΚΑΪ με καλεσμένο τον ιστορικό Βερέμη. Σε αυτή την εκπομπή παρουσιαστές και καλεσμένος παρουσίασαν αποσπάσματα από την προσωπική - οικογενειακή - ερωτική ζωή των προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης, κάτι που για τον Youtuber Λάμπρο μάλλον είναι πολύ "κακό".

Επάνω: η κεντρική εικόνα του βίντεο παρουσιάζει τον καθηγητή να φορά τουρκικό φέσι, κάτι που ορισμένοι κάνουν όταν πρόκειται να κατηγορήσουν κάποιον για "φιλοτουρκικές" σχέσεις.

Σύμφωνα μάλλον με ανθρώπους της πολιτικής άποψης και ιδεολογίας του Λάμπρου οι πολίτες δεν πρέπει να αναζητούν την γνώση, πέρα από αυτή που προσφέρουν τα βιβλία του Δημοτικού και του Γυμνασίου, άντε και από αυτήν που παρουσιάζει το κανάλι του "Mr Γνώση To Go". Γι αυτό προφανώς και στην εισαγωγή του βίντεο ο ίδιος στο σχόλιό του επέκρινε τους τρεις της εκπομπής λέγοντας πως ...αυτά που δεν είπαν οι Τούρκοι αντίπαλοι, ειπώθηκαν στο "κατά τα άλλα ενημερωτικό" κανάλι ΣΚΑΪ. Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιον, αυτά δεν θα έπρεπε να ειπωθούν.

Γιατί άραγε; Γιατί κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να είμαστε μια ζωή αγράμματοι και οι γνώσεις μας πρέπει να περιορίζονται μόνο στα δημόσια σχολικά βιβλία, τα οποία μάλιστα οι κυβερνήσεις αλλάζουν σαν τα πουκάμισα; Αλλη γνώση δεν υπάρχει πέρα από αυτά; Ο κος Βερέμης καθηγητής δεν είναι; Είναι μικρότερης επιστημονικής αξίας από τον κο Λάμπρο που τον επικρίνει, πάνω στο ίδιο του το αντικείμενο; (του καθηγητή, το ακαδημαϊκό επίπεδο)

Επάνω: για τον παρουσιαστή Καμπουράκη ο Youtuber είχε να πει καλά λόγια, για τον παρουσιαστή Χατζή όμως δεν καταδέχτηκε να πει ούτε το όνομά του.

Σε κάθε επιστήμη, στην ιατρική, στην νομική και σίγουρα και στην ιστορία και στην αρχαιολογία υπάρχουν διάφορες "σχολές". Οχι οι Σχολές στις οποίες σπουδάζουν οι φοιτητές αλλά οι "σχολές σκέψεις", ας το αναφέρω λαϊκά ως "δόγματα" που ακολουθούνται από φοιτητές και καθηγητές. Προφανώς ο κος Βερέμης είναι ακαδημαϊκός της σχολής ιστορικής σκέψης Α αλλά ο Youtuber Λάμπρος ίσως να είναι λαϊκός οπαδός της ιστορικής παρουσίασης της πολιτικής σχολής Β. Αυτό όμως δεν κάνει τον Youtuber Λάμπρο ιστορικό, ούτε καν ικανό για κριτή ενός καθηγητή ιστορίας και αυτό όχι γιατί υποτιμώ την κριτική ικανότητα του Λάμπρου. Απλά γιατί ο Λάμπρος, όπως και εγώ, δεν έχουμε την ικανότητα να κρίνουμε έναν επιστήμονα και ακαδημαϊκό π.χ. ιστορικό, ιατρό κλπ με τα δικά μας κριτήρια που μάλλον είναι είτε προσωπικά, είτε πολιτικά, είτε άλλα, όμως σε κάθε περίπτωση μη επιστημονικά, δηλαδή παντελώς υποκειμενικά.

Επάνω στην επιστήμη κάποιου δηλαδή, εμείς οι μη επιστήμονες ΔΕΝ έχουμε ούτε την ικανότητα, ούτε θεωρώ και το δικαίωμα, αν θέλουμε να θεωρούμαστε σοβαροί, να κρίνουμε κάποιον τρίτον. Αν ο τρίτος, που τυγχάνει επιστήμονας κάνει κάτι στην καθημερινότητά του που δεν ανάγεται στην σφαίρα της επιστήμης του π.χ. κάτι άσχημο ή παράνομο ή ενοχλητικό / καταχρηστικό ή κάτι πολύ καλό και θετικό, τότε μπορούμε να τον σχολιάσουμε γι αυτή του την πράξη, είτε θετικά, είτε αρνητικά, πάντα υπό το δικό μας προσωπικό πρίσμα. Οχι όμως για την επιστήμη του.

Το βίντεο του Λάμπρου είναι το παρακάτω. Και όπως ο ίδιος λέει, αν τον παρακολουθήσετε για πρώτη φορά, κάνετε "λάικ" και εγγραφή στο κανάλι του για να βλέπετε και τα υπόλοιπα.


Στην ζωή δεν έχει νόημα να βλέπουμε μόνο όσα με τα οποία εμείς συμφωνούμε. Μπορούμε να βλέπουμε και όλα τα υπόλοιπα, κυρίως για να σιγουρέψουμε την στάση και τις απόψεις μας για τους λόγους για τους οποίους με όλα αυτά διαφωνούμε. Και τα βίντεο του Λάμπρου για εμένα υπάγονται σε αυτή την κατηγορία, τουλάχιστον αυτά με τις συντηρητικές πολιτικές του απόψεις και γι αυτό, προς το παρόν, θα παραμείνω εγγεγραμμένος στο κανάλι του.

Δείτε κι εσείς το συγκεκριμένο βίντεο:


Υ.Γ.1: το δημόσιο βιογραφικό του κου Βερέμη βρίσκεται, εκτός των άλλων και στην Wikipedia στην διεύθυνση: https://el.wikipedia.org/wiki/Θάνος_Βερέμης - ενώ το κανάλι του Λάμπρου βρίσκεται στην διεύθυνση: https://www.youtube.com/channel/UCRD2bZaAXXJOdXen_IuAvAg

Υ.Γ.2: Λάμπρο, παλικάρι μου, δεν θα πρέπει να θεωρήσεις την κριτική μου "αρνητική", όπως συνέβη με κάποιο σχόλιο που κάποτε σου έκανα στο Facebook και θύμωσες. Δημοσιογραφώ από τότε που, αν κρίνω σωστά την ηλικία σου, πρέπει να ήσουν σε πολύ μικρή ηλικία, βεβαίως όχι σε μεγάλα ΜΜΕ των Αθηνών όπως εσύ αλλά σε μεγάλα ΜΜΕ της περιοχής μου (έχοντας υπάρξει και συνεργάτης σε πολλά πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια για ένα διάστημα) και δημιουργώ δικτυακούς τόπους ενημερωτικούς - πληροφοριακούς από την δεκαετία του 90 και μπορώ να έχω το δικαίωμα της άποψης. Και εάν οι απόψεις μου δεν συμφωνούν με αυτές κάποιου άλλου δεν σημαίνει πως γράφω από κακία. Η διαφωνία δεν είναι κακία αλλά το αντίθετο, δείχνει ενδιαφέρον για την αξία του άλλου, του "αντιπάλου". Οπότε δέξου την διαφωνία ως κάτι χρήσιμο στην κοινωνία.

Υ.Γ.3: ξεκινώ αυτό το blog σήμερα καθώς το Facebook με έχει αποκλείσει από το προσωπικό μου προφίλ και την ιστοσελίδα πολιτικού σχολιασμού που είχα πριν λίγο καιρό δημιουργήσει, με σκοπό να αναβιώσω το παλαιό μου τοπικό blog που είχα ξεκινήσει πριν πολλά χρόνια και για πάνω από μία 10ετία ξεκουράζεται κάπου στο διαδίκτυο με τον τίτλο του να έχει γίνει πολλές φορές τίτλος σε στήλη εφημερίδας, όνομα εκπομπής και άλλα πολλά. Ο σκοπός του blog είναι να παρουσιάζονται οι προσωπικές μου απόψεις, όπως τις βλέπω εγώ και όχι άλλοι (γιατί υπάρχουν δεκάδες αναφορές για το άτομό μου στο διαδίκτυο που είναι κακόβουλες και συκοφαντικές και με αδικούν ως άτομο) αλλά και να σχολιάζω τοπικά θέματα της περιοχής μου (κυρίως Κομοτηνή αλλά και Ροδόπη, Θράκη, Περιφέρεια ΑΜΘ) ώστε αυτά τα γίνονται γνωστά και σε φίλους από άλλες περιοχές, της Ελλάδας και όχι μόνο. Αρα Λάμπρο και πάλι σε σένα γυρνάω, το γεγονός πως η πρώτη ανάρτηση του νέου μου blog αφιερώνεται σε σένα, πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ καλά.

Υ.Γ.4: τα σχόλια του blog θα τα αφήσω ανοιχτά ώστε ο καθένας να μπορεί να διαφωνεί ελεύθερα, αν είναι εγγεγραμμένος χρήστης Google. Ανώνυμα σχόλια από τρολ αυτή την φορά δεν θα δέχομαι, ευχαριστώ.

Ενημέρωση 23/5/21


Το κανάλι του Λάμπρου Πάσχου μας αποκαλύπτει γιατί οι ΗΠΑ έριξαν τον "Γιώργη" Παπαδόπουλο παρουσιάζοντας απόσπασμα από εκπομπή του (αφεντικού του;) "Γιώργη" Καρατζαφέρη στο οποίο μιλά ο "συγγραφέας - ιστορικός Μάνος Χατζηδάκης" ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο δικτάτωρ "Γιώργης" είχε σκοπό να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και να βάλει αεροπλάνα, υποβρύχια και πυραυλάκατους να περιπολούν "καθ' όλη την διάρκεια του Αιγαίου".

Απολαύστε:

Φιλικά κανάλια με το "Mr. Gnosi2go" είναι επίσης τα (ίσως από το κανάλι του Καρατζαφέρη προερχόμενα) "Ραντάρ" και "Το Εμαθες;" τα οποία παρουσιάζουν ανάλογο περιεχόμενο για τηλεθεατές αναλόγων γούστων ενημέρωσης.



1 σχόλιο:

  1. Το παιδί δεν είναι δημοσιογράφος. Όπως προείπατε, youtuber που μαζεύει views για εισόδημα απο διαφημίσεις. Αν μη τι άλλο μηδέν γνώση προσφέρει ο mr Gnosi..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάζουμε ελεύθερα και με υπευθυνότητα προς τους άλλους και προς την σχετική νομοθεσία. Σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης των σχολίων, υπάρχει η πιθανότητα διαγραφής.