Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

126 πρώην πρεσβευτές, 103 πρώην ναύαρχοι και 98 βουλευτές προτείνουν ΠΛΥΝΤΗΡΕΞ


Είναι αστείο αν κάποιος πίσω από το δημόσιο κίνημα ευθείας αμφισβήτησης του πανίσχυρου σήμερα προέδρου της Τουρκίας, με δημόσιες τοποθετήσεις από 126 πρώην πρέσβεις, 103 πρώην ναυάρχους και άλλους του πολεμικού ναυτικού και 98 βουλευτές του κεμαλικού κατεστημένου δεν βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ΝΑΤΟ, όπως αυτές οι οντότητες σήμερα εκφράζουν την νέα πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν. Είναι ακόμη πιο αστείο αν κάποιος πιστεύει πως με όλα αυτά θα ιδρώσει το αυτί του Ερντογάν. Ας δούμε το γιατί.

Πρώτον γιατί πρόκειται για πρώην πρέσβεις και πρώην ναυάρχους και άλλους αξιωματικούς του ναυτικού και όχι για νυν. Διότι κανείς "νυν" δεν διακινδυνεύει την καριέρα του και την θεσούλα του. Οχι μόνο στην Τουρκία αλλά και εδώ, στην Ελλάδα. Το ελληνόφωνο Youtube και τα τηλεοπτικά κανάλια γενικώς είναι γεμάτα με πρώην στρατιωτικούς που σχολιάζουν τα πάντα και τους πάντες, την πολιτική, τα ελληνοτουρκικά, τα αμυντικά, τις φρεγάτες, τα Ραφάλε, φυσικά το "μακεδονικό" και μόνο στα talent shows και στο Survivor δεν τους έχουν βγάλει να σχολιάζουν. Ακόμα. Αν και το τελευταίο θα ήταν ίσως μία καλή ιδέα. Ολοι λοιπόν αυτοί οι "πρώην" λέτε να απέκτησαν άποψη μόλις αποστρατεύτηκαν; Σίγουρα όχι. Απλά όσα χρόνια ήταν στις θεσούλες τους φρόντιζαν να τα έχουν καλά με όλους αυτούς τους οποίους σήμερα θυμήθηκαν να κατηγορούν κάθε μέρα στα κανάλια! Τότε ήθελαν προαγωγές και παράσημα, σήμερα χρειάζονται δημοσιότητα και ευκαιρίες για νέα καριέρα.

Ετσι λοιπόν και στην Τουρκία. Οι πρώην διπλωμάτες και αξιωματικοί ελάχιστα αγγίζουν τον Ερντογάν και το καθεστώς του καθώς ήταν όλοι "παροπλισμένοι" και σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενοι από το ΝΑΤΟ. Οι μεν διπλωμάτες λόγω της υπηρεσίας τους σε διεθνή πόστα και τις όποιες σχέσεις θα μπορούσαν να είχαν αναπτύξει τόσα χρόνια με άλλες χώρες και διπλωμάτες και οι μεν αξιωματικοί λόγω της εκπαίδευσης που ελάμβαναν από τα νατοϊκά στρατεύματα και των σχέσεων που επίσης θα μπορούσαν να είχαν αναπτύξει με φορείς του ΝΑΤΟ. Αμφότεροι λόγω των ιδιαίτερων και στενών σχέσεων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν λόγω της ιδιότητάς τους. Αρα και η κίνησή τους αυτή ήταν αναμενόμενη. Αν το ΝΑΤΟ και η διοίκηση Μπάιντεν δεν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, γιατί όλοι αυτοί δεν είχαν δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους τόσα χρόνια επί Τραμπ καθώς οι προθέσεις του Ερντογάν για την δημιουργία της τεχνητής διώρυγας είναι γνωστή εδώ και χρόνια;


Οσο για τους 98 βουλευτές, αυτοί βρήκαν ευκαιρία για άλλη μία αντιπολιτευτική κίνηση, στην ουσία χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις καθώς από την μία μπορεί να ονειρεύονται την επάνοδό τους στην εξουσία, που ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, από την άλλη όμως δεν θα ήθελαν να συνδεθούν ούτε με την πλευρά των διπλωματών και αξιωματικών, ούτε με τα συμφέροντα των ΗΠΑ (του ΝΑΤΟ, του Μπάιντεν) καθώς αυτό θα επιβεβαίωνε για άλλη μία φορά τον ίδιο τον Ερντογάν πως για όλα αυτά ευθύνεται ο Γκιουλέν που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και θα κέρδιζε και πάλι την στήριξη των Τούρκων πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή είναι ένα πυροτέχνημα που δεν αγγίζει στην ουσία το καθεστώς Ερντογάν και κάθε είδους κίνηση εναντίον του μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργεί για το δικό του όφελος καθώς οι πολίτες θα κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον και θα τον στηρίζουν όσο ο ίδιος θα φαίνεται πως χτυπιέται από το εξωτερικό.

Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν και οι δημοσιογράφοι του ΟΡΕΝ:


Με λίγα λόγια, ότι και να κάνουν κάποιοι ο γύπας Ταγίπ θα το γυρνά προς όφελός του.


Δύσκολα τα πράματα Τζο! Κάποια άλλη ιδέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζουμε ελεύθερα και με υπευθυνότητα προς τους άλλους και προς την σχετική νομοθεσία. Σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης των σχολίων, υπάρχει η πιθανότητα διαγραφής.