Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Η τέχνη να ζεις με τις γυναίκες


Μην παντρευτείτε! Πάρτε πολύ σοβαρά την προειδοποίησή μου: μην παντρευτείτε! Κάντε ερωμένη και γυναίκα σας την επιστήμη. Μ’ αυτήν θα πορευτείτε χίλιες φορές καλύτερα. Ο γάμος στις δυτικές κοινωνίες είναι ό,τι πιο παράλογο μπορεί να σκεφτεί κανείς! Πόσα ασήκωτα βάρη και πόσες παράλογες υποχρεώσεις επιβάλλει στον άνδρα με αντάλλαγμα κάποιες εφήμερες χαρές!

Παντρεμένος άνδρας – ένας μισός άνθρωπος

Στον μονογαμικό μας κόσμο παντρεύομαι σημαίνει ότι αποδέχομαι να ζω με τα μισά δικαιώματα και τις διπλάσιες υποχρεώσεις.

Γάμος από έρωτα

Το να παντρεύεσαι «από έρωτα» και να μην το μετανιώνεις αμέσως μετά, αλλά και γενικότερα το να παντρεύεσαι, είναι σαν να ψάχνεις με δεμένα μάτια μέσα σ’ έναν σάκο γεμάτο φίδια, και να ελπίζεις πως θα ανακαλύψεις εκεί μέσα το ένα και μοναδικό χέλι που υπάρχει ανάμεσα στα φίδια.

Γάμοι από έρωτα γίνονται για τη διαιώνιση του είδους και όχι για το συμφέρον των ατόμων. Βέβαια το ζευγάρι φαντασιώνεται ότι προωθεί την προσωπική του ευτυχία: όμως ο πραγματικός σκοπός της ένωσής τους είναι και για τους ίδιους ξένος, δεδομένου ότι έγκειται στην παραγωγή ενός ατόμου που μπορεί να προέλθει μόνο από αυτούς τους δύο. Όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει στη συνέχεια να επιδιώξουν να συνεχίσουν τη ζωή τους όσο γίνεται καλύτερα μαζί. Όμως πολύ συχνά συμβαίνει, το ζευγάρι που ενώθηκε από την παρόρμηση μιας φαντασίωσης (αυτή είναι η ουσία της παθιασμένης αγάπης), να αποτελείται από άτομα με πολύ μεγάλες διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό γίνεται φανερό μόλις ξεφτίσει, όπως είναι φυσικό, αυτή η φαντασίωση. Γι’ αυτό το λόγο, όσοι παντρεύονται από έρωτα είναι κατά κανόνα δυστυχείς: γιατί αυτοί αναλαμβάνουν τη φροντίδα της επόμενης γενιάς εις βάρος της τωρινής. Quien se casa por amores, ha de vivir con doleres (αυτός που παντρεύεται απο έρωτα, θα ζήσει μέσα στον πόνο) λέει η ισπανική παροιμία.

Γάμος και ευτυχία

Οι ευτυχισμένοι γάμοι είναι ως γνωστόν σπάνιοι, κι αυτό γιατί ο γάμος είναι ένας θεσμός φτιαγμένος κατά βάση για τις μελλοντικές γενιές και όχι για την παρούσα. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να προσθέσω, για να παρηγορήσω τις τρυφερές ψυχές, ότι ο παθιασμένος σαρκικός έρωτας συνδυάζεται μερικές φορές με ένα συναίσθημα άλλου τύπου, και συγκεκριμένα μια φιλία γνήσια, βασισμένη στη συναισθηματική αρμονία, η οποία ωστόσο εμφανίζεται μόνο όταν ο σαρκικός έρωτας έχει πια σβήσει, φτάνοντας στον κορεσμό.

Μην πληρώνετε εισιτήριο χωρίς λόγο!

Όσο πιο λογικός και σοφός είναι ένας άνδρας, τόσο χειρότερα πάει στις σχέσεις του με το απαίδευτο μισό της ανθρωπότητας, και δικαίως, αφού αυτή η σχέση απ’τη δική του τη σκοπιά υπήρξε μια τεράστια ανοησία. Κι ακόμα περισσότερο, όταν έχει φτάσει τα σαράντα χωρίς να έχει φορτωθεί στην πλάτη του το βάρος μιας συζύγου και κάμποσων παιδιών, και ξαφνικά του έρχεται η επιθυμία να το κάνει εκ των υστέρων. Αυτό μου φαίνεται σαν κάποιος να έχει κάνει τα τρία τέταρτα μιας διαδρομής με τα πόδια, κι εντούτοις θέλει ν’ αγοράσει ένα εισιτήριο λεωφορείου για ολόκληρη τη διαδρομή.

Η ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΡΘΟΥΡ ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ γνώση

https://www.lecturesbureau.gr/1/the-art-of-living-with-women-773


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζουμε ελεύθερα και με υπευθυνότητα προς τους άλλους και προς την σχετική νομοθεσία. Σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης των σχολίων, υπάρχει η πιθανότητα διαγραφής.