Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Κομοτηνή: είσαι πεζός - ποδηλάτης - ανάπηρος - τυφλός; Στα @@@@@ μας!


Είναι γνωστό πως η άναρχα δομημένη Κομοτηνή έχει πρόβλημα σχεδιασμού και υποδομών. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς και την συμπεριφορά των κατοίκων της, τότε η κατάσταση ορισμένες φορές γίνεται αφόρητη και μη βιώσιμη.

Δεν υπάρχει μέρα που οι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι της Κομοτηνής να μη χρησιμοποιηθούν από κάποιους ως πάρκιν για αυτοκίνητα Ι.Χ., ταξί, μέχρι και φορτηγά και άλλα επαγγελματικά οχήματα που εκτελούν μεταφορές και άλλου είδους εργασίες.

Αναγνώστης τοπικής εφημερίδας έστειλε στο ΜΜΕ την παραπάνω φωτογραφία που είναι

χαρακτηριστική σε κάθε γωνιά της πόλης. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία μπορεί να απεικονίζονται μόνο ταξί που έχουν ξεφτιλίσει κάθε έννοια νομιμότητας και σεβασμού στον συνάνθρωπο όμως δεν είναι οι μόνοι καθώς το ίδιο κάνουν και οι ιδιώτες και άλλοι επαγγελματίες οδηγοί με τα οχήματά τους, είτε αυτά φέρουν 4 ή 2 τροχούς.

Τα πρόστιμα είναι λύση; Μάλλον όχι. Μόνο καταστροφή θα ήταν καθώς μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών αυτοκινητιστών ταξί έχουν ήδη τεράστια χρέη και απλήρωτες οφειλές. Και στην ίδια οικονομική κατάσταση βρίσκεται κάθε ιδιώτης και επαγγελματίας σήμερα.

Μία λύση θα μπορούσε να ήταν οι πεζές ή με δίκυκλο περιπολίες της Τροχαίας όπου θα υποδείκνυε λεκτικά σε όλους, είτε ιδιώτες, είτε επαγγελματίες να φεύγουν αμέσως από το σημείο. Οχι με πρόστιμα. Εκτός και εάν ο οδηγός δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα. Σε καθημερινή όμως βάση και όχι να εμφανίζονται μόνο στις εθνικές επετείους για να δείχνουν την παρουσία τους.

Από την πλευρά του ο Δήμος, σε συνεργασία με τους οδηγούς ταξί θα ήταν πολύ χρήσιμο αν επανασχεδίαζε τους χώρους για στάθμευση ταξί μεγαλώνοντας το μήκος τους για να χωράνε περισσότερα οχήματα και προτρέποντας τους ιδιώτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τα αστικά λεωφορεία, τα οποία και πυκνά δρομολόγια έχουν και κάλυψη για όλη σχεδόν την πόλη.

Το να συνωστίζονται εκατοντάδες Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης για καφέδες και ελεύθερο χρόνο και μόνο λίγοι να χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία, συνήθως ηλικιωμένοι, είναι ένα δείγμα έλλειψης συνείδησης και παιδείας καλού δημότη και ο Δήμος Κομοτηνής θα έπρεπε να κάνει κάτι γι αυτό.

Βεβαίως υπάρχουν και άνθρωποι με ανάγκες όπως ασθενείς που χρειάζονται φαρμακείο, ανάπηροι που πρέπει να μετακινηθούν και να διαθέτουν και αυτοί χώρο στάθμευσης, γονείς με μικρά παιδιά και άλλοι που η αστική συγκοινωνία δεν τους καλύπτει και μπορεί να χρειάζονται να περάσουν από το κέντρο μόνο για λίγα λεπτά προς εξυπηρέτησή τους. Γι αυτό πρέπει να σχεδιαστούν και χώροι για στάθμευση λίγων λεπτών.

Σε κάθε περίπτωση, εικόνες όπως η παραπάνω με επαγγελματίες οδηγούς να καταπατούν τον ποδηλατόδρομο, την λωρίδα των τυφλών και τους πεζόδρομους είναι εντελώς τριτοκοσμική και πρέπει να σταματήσει, πάντα με την κατανόηση και την συνεργασία των ιδίων.

Περισσότεροι χώροι για ταξί - ανάπηρους και στάσεις λίγων λεπτών λοιπόν στο κέντρο και λιγότερα οχήματα Ι.Χ.. Οσοι πάνε για καφέ και ψυχαγωγία αλλά και οι επαγγελματίες του κέντρου, μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τα αστικά λεωφορεία, είτε το ποδήλατό τους. Αν μη τι άλλο για να αδειάσουν οι χώροι στάθμευσης μπροστά στα καταστήματά τους, μπας και πλησιάσει κανένας πελάτης παραπάνω...

Επιχειρήσεις στις οποίες συνήθως οι οδηγοί χρειάζεται να σταματήσουν για λίγα λεπτά:

  • Φαρμακεία
  • Φαγητό - καφές πακέτο στο χέρι
  • Πρακτορεία ΟΠΑΠ
  • Περίπτερα
  • Δημόσιες υπηρεσίες - ΚΕΠ
  • Μηχανήματα ανάληψης μετρητών ΑΤΜ
  • Παντοπωλεία

Οι πιο συνηθισμένες ανάγκες για οδηγούς ΑμεΑ:

  • Ιατρεία
  • Φαρμακεία
  • Διαγνωστικά κέντρα για αξονικές κλπ
  • Δημόσιες δομές υγείας ΙΚΑ, ΤΟΜΥ κλπ.
  • Τράπεζες
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Θεραπευτήρια - εργαστήρια αποκατάστασης
  • Επιχειρήσεις οπτικών, ακουστικών, ορθοπεδικών και άλλων βοηθημάτων

Με θέληση, υπευθυνότητα και σωστό σχεδιασμό μπορούμε να έχουμε μία Κομοτηνή που θα σέβεται τον άνθρωπο.

Δήμαρχε: δεν θέλουμε τον Πύργο του Αϊφελ αλλά ανέξοδες ενέργειες με επίκεντρο τον άνθρωπο που θα αλλάξουν την πόλη. Ξεκίνα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζουμε ελεύθερα και με υπευθυνότητα προς τους άλλους και προς την σχετική νομοθεσία. Σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης των σχολίων, υπάρχει η πιθανότητα διαγραφής.