Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ο,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει: από την δόξα και τον πλούτο στην αυτοκαταστροφή και μετά στην αυτογνωσία


Ενα πολύτιμο ντοκιμαντέρ, σε αφήγηση του Liam Neeson, το οποίο μας ταξιδεύει στα γνωστότερα χρόνια της αρχαίας Αθήνας και με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο μας διδάσκει πως "ότι ανεβαίνει, κατεβαίνει". Πολύ χρήσιμο για πολλούς σημερινούς αιρετούς.

Το βίντεο ξεκινά από την νίκη των "ξύλινων τειχών", δηλαδή του αθηναϊκού στόλου επί της τότε πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας και δείχνει την Αθήνα να περνά σε μία εποχή παγκόσμιας τότε πολιτικής και οικονομικής δύναμης με ατελείωτη χλιδή και πλούτο η οποία όμως τελικά οδήγησε σε υπεροψία, αλαζονεία και κήρυξη αχρείαστων πολέμων.

Επειτα από ταλαιπωρία, αρρώστιες και πολύχρονη εσωστρέφεια ήρθε η ήττα και η πλήρης πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κατάρρευση όταν η Σπάρτη μετά από χρόνια πολιορκίας πέτυχε τελικά την νίκη εναντίον της Αθήνας με την βοήθεια των Περσών που κι αυτοί ήθελαν να εκδικηθούν και τελικά καταλήγουμε στην αλλαγή πορείας της αθηναϊκής πολιτείας με την θυσία του Σωκράτη από τον όχλο να γίνεται αφορμή ώστε η από κάθε άποψη αποδυναμωμένη Αθήνα αντί για πλούτο και πόλεμο, μέσω των γραμμάτων και των τεχνών να παράγει Πολιτισμό ο οποίος εν τέλει ταξίδευσε και θεμελιώθηκε στα πέρατα της Οικουμένης.

Μία μικρή περίληψη της ανόδου και της πτώσης της Αθηναϊκής Αυτοκρατορίας που όταν γκρεμίστηκε έδωσε την θέση της στην παγκόσμια αυτοκρατορία της γνώσης και του Πολιτισμού.

Ενα ντοκιμαντέρ ιδιαίτερα διδακτικό που σας προτείνω να δείτε και να διαδώσετε.

-

Τίτλος: "The Greeks - Crucible of Civilization", σειρά 2 DVD.

Ελληνικοί υπότιτλοι - Κυκλοφορία: 2000.

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως ένθετο με το περιοδικό "GEO".

https://www.youtube.com/watch?v=UEC-MhPi5M8

Στο βίντεο βλέπουμε το 2ο DVD.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάζουμε ελεύθερα και με υπευθυνότητα προς τους άλλους και προς την σχετική νομοθεσία. Σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης των σχολίων, υπάρχει η πιθανότητα διαγραφής.